Demleme Rehberi
Aradığınız gövdeyi, tadı ve aromayı bulabilmeniz için basit tariflerle kullanılan bazı demleme yöntemlerini sizin için derledik. Hangi ekipmanları, hangi kahveleri ne kadar kullanmalısınız? Sorularınız cevapları bu küçük rehberde...
Espresso
Konsantrasyon, yoğunluk, sertlik, asidite, ekstraksiyon oranı işte ESPRESSONUN GÜCÜ.
-
DOZLAMA VE ÖĞÜTME
-
Kahveyi öğüttükten sonra tamper ile basket içerisindeki kahveyi sıkıştırmalısınız. Öncesinde basket’in nemli olmadığından emin olun. Bunu yaparken ortalama 15 kg’lik dengeli bir basınç uygulamalısınız, ne çok hafif ne de çok aşırı kalmamalı. Sıkıştırma işlemi sonrasında kahve yatağının düz olduğuna dikkat etmelisiniz. Başlangıç noktamız kahve dozajıdır. Kahvenin demleneceği metal basket her makinede değişiklik gösterebilir. Biz tarifimizde 20 gr’lık 58 mm basket üzerinden ilerliyoruz. Bu yüzden haznenin alacağı optimum kahve miktarını belirleyip bunu hiç değiştirmemeliyiz. Öğütme inceliği ise pudra ve deniz kumu aralığında olmalıdır. Bu inceliği 1 ila 10 arası bir skalada, 1.5-2 gibi düşünebilirsiniz.
-
DEMLEME
-
Genelde ev tipi olan makineler, tuşa basıldığı anda suyu ısıtmaya başlar. Bu da demlemeyi olumsuz etkiler. Bu sebeple demleme öncesinde, grup başlığından boşa bir miktar sıcak su akıtın. 1:2 kahve su oranı ideal olduğu için, kahve dozajının yaklaşık 2 katı kadar espresso çekin. Ayrıca 4 gr aşağısı ve 4 gr yukarısını da deneyebilirsiniz. Bu üç demlemeyi tadıp, beğendiğiniz kahvenin gramajını sabitleyerek üçüncü ve son adıma geçebilirsiniz.
-
20 gram / 36 gr / 28 sn : yoğun, ekşi
20 gram / 40 gr / 30 sn : dengeli
20 gram / 44 gr / 32 sn : sulu, yavan
20 gr / 40 gr’yi sabitleyip üçüncü ve son adıma geçiyoruz. -
İNCE AYARLAR
-
Ortaya çıkan sonuç güzel fakat son ufak bir ayar gerektiriyorsa, bunu öğütme ayarını değiştirerek yapabilirsiniz. Daha ince öğütürseniz süre uzayacak ve daha acı tatlara kayacaktır. Daha kalın öğütürseniz su daha hızlı akacak ve ekşi tatlara doğru gidecektir. Keyifle tüketiniz!
-
20 gr / 40 gr / 28 sn : ekşi, yoğun
20 gr / 40 gr / 30 sn : dengeli
20 gr / 40 gr / 32 sn : acı -
TIPS AND TRICKS
-
Ekipmanları temiz tutmanız çok önemli. Her demlemeden sonra mutlaka sıcak suyla temizleyip temiz bir bez ile durulayın. Bir önceki demlemeden kalan kötü tatların kahvenize karışmasını istemezsiniz.
-
Porta filtreyi makineye takmadan önce sıcak suyla grup başlığını temizlemeyi unutmayın. Önceki demlemeden kalan kahve artıkları, kahvenin tadını olumsuz etkiler.
-
Su sıcaklığını 94°C ile 96°C arasında tutabilirsiniz. Daha sıcak bir kahve isterseniz, fincanı ısıtmak adına içinde sıcak su bekletebilirsiniz.
-
Daha tutarlı ve emin olduğunuz bir demleme için hassas tartı kullanabilirsiniz.
-
Sütlü kahvelerde süt ısıtma çubuklarını kullandıktan sonra mutlaka ıslak bezle silin. Çünkü silinmeyen süt, hijyenik olmadığı kadar çubukta kalıcı bir zarara da yol açabilir.
-
Her demleme öncesi kahvenizi taze çekin. Önceden öğütülmüş kahve bayatlayacağı için, aroma ve tat kaybına neden olacaktır.
-
Mutlaka temiz içme suyu kullanın. Sertliği ve mineral seviyesi, kahveye uygun tadı ve aromayı ön plana çıkartacaktır.
-
Not: Lütfen kullandığınız tüm malzemeleri temizlemeyi ihmal etmeyin.
keyifle tüketin!
DEMLEME REHBERİ
Aeropress
2005 yılında Aerobic Inc. Firmasının kurucusu Alan Adler tarafından bulunmuştur. Aeropress plastik ve kullanımı çok kolay bir kahve makinasıdır.
Aeropress kahvenizi yüksek basınç ile demlemenize olanak veren yapısı ile yoğun aromalı, içimi kolay, asiditesi düşük ve Espresso’ya yakın lezzette bir kahve hazırlamanızı sağlıyor. Tek ihtiyacınız olan orta-kalın öğütülmüş kahve ve sıcak su.
-
15 gr kahveyi deniz tuzu kalınlığında elektronik veya bir el değirmeni ile öğütün.
-
Aeropress’inizi yerleştirin ve kahvenizi içine boşaltın.
-
Demlemeye başlamak için yavaşça sıcak suyunuzu kahvenin üzerine dökün.
-
Aeropress’in yanlarından kahvenizin ıslanıp ıslanmadığını görebilirsiniz. Böylece kuru kalan bölgelere daha agresif su dökerek tamamını ıslatabilirsiniz.
-
Suyu tepeye kadar doldurunca bir buçuk dakika boyunca kahvenin demlenmesi için bekleyin. Zaman dolunca kaşığı önce öne arkaya, sonra sağa sola yavaşça hareket ettirerek kahveyi karıştırın.
-
Filtreyi kapağa yerleştirip sıcak su ile ıslatın. Bu hareket filtrenin tadını alır ve kapağa yapışmasını sağlar.
-
Kapağı kapatın, kitleyin ve kahveyi içeceğiniz bardağın üzerine çevirin. Yavaşça bastırın, bütün suyun süzülmesini sağlayın. 20 saniye içinde bütün suyun dökülmesine özen gösterin.
-
Not: Lütfen kullandığınız tüm malzemeleri temizlemeyi ihmal etmeyin.
keyifle tüketin!
DEMLEME REHBERİ
V60
Japon firması Hario tarafından piyasaya sürülen V60, V şeklinde bir porta filtredir. Adının geldiği 60 gibi 60°’lik bir açısı vardır.
Hario V60 ilginç dizaynı ve özel kahve demleme yöntemi ile son zamanların en popüler kahve demleme ekipmanlarından biri. Usta bir barista da kahve demlemeye yeni başlamış biri de olsanız Hario V60 ile istediğiniz yerde muhteşem kahveler demleyebilirsiniz. V60, kahve ile suyu her noktada buluşturan spiralli yapısı ile kahvenin aromasının en iyi şekilde kupanıza ulaşmasını sağlıyor. İki kişilik bu ürünün temizliği ve kullanımı da oldukça basit.
-
Elektronik tartının üstüne demleme yapacağınız bardağı, bardağın üzerine de V60’ı yerleştirin. Kağıt filtreyi üzerinde gösterilen yerden katlayıp V60’ın içine yerleştirdikten sonra, sıcak suyla yıkayın. Bu işlem kağıdın yapışmasını, kokularından arınmasını ve bardağının ısınmasını sağlayacaktır.
-
Bardakta biriken suyu dökün ve daha önceden tuz tanesi iriliğinde öğüttüğünüz kahveyi, kağıt filtrenin içine koyun. Derece ayarlı su ısıtıcınız yoksa, suyunuzu kaynatıp 1 dakika bekletebilirsiniz. Bu sürede suyun ısısı 94 dereceye düşecektir.
-
Demlemeye başlamadan darasını alın ve süreyi başlatın. Ön demleme için 50-60 ml arası suyu döktükten sonra, bütün kahvelerin ıslandığından emin olmak için kahveyi kaşıkla hafifçe karıştırın. Bu işlemi 3-4 kez tekrarlayın. 45. saniyede dairesel hareketler çizerek suyu 250 ml olacak şekilde tamamlayın.
-
Ortalama demleme süresi 2:30-2:45’tir.
-
Demleme bittikten sonra tadın. Kahveniz yoğun ve acı tatlar içeriyorsa, öğütme ayarını biraz kalınlaştırabilirsiniz. Boş ve sulu tatlar geliyorsa da biraz inceltebilirsiniz.
-
Not: Lütfen kullandığınız tüm malzemeleri temizlemeyi ihmal etmeyin.
keyifle tüketin!
DEMLEME REHBERİ
Chemex
Chemex 1941 yılında Doktor Peter Schlumbohm tarafından bulunmuş olup kum saati şeklinde komple bir kahve makinasıdır.Üst kısmı bir porta filtre , Alt kısmıda kahvenin süzüldüğü sürahidir.
-
Suyu kaynatın ve 94 dereceye ayarlayın.Tip: Sıcaklığı ayarlanabilir Kettle'ınız veya termometreniz yoksa, kaynar suyu 1-2 dakika bekleterek de bu ısıya ulaşabilirsiniz.
-
30 gr kahvenizi kalın kum tanesi kıvamında öğütün.
-
Tip: El değirmeni ve Grinder'larda ortadan kalına geçerken, Baratza Encore’da ise 20'de öğütün.
-
Chemex’e filtrenizi yerleştirin ve bol sıcak suyla ıslatarak, hava almadan yapışmasını sağlayın.
-
Chemex’i tartı üzerine yerleştirin ve tartıyı sıfırlayın.
-
Chemex’in içerisindeki suyu boşaltın, kahvenizi dağıtmadan filtrenin tam orta kısmına dökün ve tartıyı yeniden sıfırlayın.
-
Kronometrenizi başlatın ve 60-75 ml arası suyu yavaşça ekleyerek ön demlemeyi yapın.
-
Kaşık ile önce öne arkaya, sonra sağa sola kahveyi karıştırıp bekleyebilirsiniz. Bu sayede \“blooming", yani kahvenin ilk gaz çıkışı gerçekleşir ve aroma daha kompleks hale gelir.
-
45 saniye ön demleme yaptıktan sonra dairesel hareketlerle suyu 500 ml’e tamamlayın. 1:15 dk civarında 500 ml’e ulaşmaya özen gösterin.
-
Dördüncü dakikaya kadar tartıda 500 ml görene kadar devam edin.
-
Kahveniz doğru kalınlıkta ise 4:30 dakikaya geldiğinizde tüm kahvenizin süzülmüş olması gerekiyor. Filtreyi kenarlarından tutarak alın ve çöpe atın.
-
Chemex'inizi yavaşça çalkalayın.
-
Not: :Chemex filtre yapısından kaynaklı demleme esnasında kahve tortularını maksimum seviyede engeller.
-
Not: Lütfen kullandığınız tüm malzemeleri temizlemeyi ihmal etmeyin.
keyifle tüketin!
DEMLEME REHBERİ
French Press
Angolasaksonlar tarafından ‘’ French press’’ olarak adlandırılan pistonlu kahve makinası kullanımı en basit ve Fransa’da en yaygın olanıdır.
Bilinen en eski ve en yaygın demleme çeşitlerinden French Press, genellikle ev kullanıcılarının ilk tercihi olmuştur. Kolay uygulanabilir ve keyifli bir demleme yöntemi olarak yıllardır hayatımızda.
-
30 gr kahve çekirdeğini kalın bir kıvamda öğütün.
Tip: Parçaları elinizde kolayca hissedebilmelisiniz. -
French Press’in içini sıcak su ile doldurarak ısıtın. Bu işlem demlemeyi kolaylaştıracak ve kahvenin sıcak kalmasını sağlayacaktır.
-
Biraz bekledikten sonra suyu dökün ve öğütülmüş kahveyi French Press’in içine boşaltın. Tartınızın üzerine yerleştirip sıfırlayın.
-
Derece ayarlı su ısıtıcınız yoksa, suyunuzu kaynatıp 1 dakika bekletebilirsiniz. Bu sürede suyun ısısı 94 dereceye düşecektir.
-
Suyunuz hazır olduktan sonra tartı 500 ml’i gösterene kadar, bütün kahveleri ıslatacak şekilde suyu dökmeye başlayın.
-
Kronometreyi 4 dakikaya kurun ve başlatın.
Tip: Bütün kahvelerin ıslandığından emin olmak için French Press’inizin etrafına göz gezdirin. Eğer kuru bir yer görürseniz daha agresif bir şekilde o alana su dökün. -
Suyu 500 ml’e tamamladıktan sonra French Press’in kapağını bastırmadan sadece tepesini kapatın. 4 dakika dolduğunda kapağı kaldırın, yüzeyden 3-4 defa kahveyi karıştırın ve tekrar kapakla hafifçe tepesini kapatın.
-
6 dakika dolduğunda kapağı yavaşça aşağıya doğru bastırmaya başlayın.
Tip: Eğer bastırmakta çok zorlanıyorsanız kahvenizi olması gerekenden fazla ince öğüttünüz demektir. -
Demlenen kahveyi başka bir karafa dökebilirsiniz. Böylece demlemeyi sonlandırıp acı tatların oluşmasını önlemiş olacaksınız.
-
Not: Lütfen kullandığınız tüm malzemeleri temizlemeyi ihmal etmeyin.
keyifle tüketin!